Journalism


Even Voorstellen: Peter Marijnissen

Het nieuws over de Processierups, Avond Wandel 4-daagse en de Nationale Diabetes Challenge, zijn mijn bijdragen als nieuwe vrijwilliger van de redactie. Ik maak ook graag video rapportages voor de digitale media.

Twee jaar geleden ben ik samen met mijn vrouw Elly verhuisd van Eindhoven naar Son en Breugel. Zij werkt vijf jaar hier bij Buurtzorg en kent het dorp goed. Als redacteur van deze krant gaat dat mij nu ook lukken. Mijn vrouw en ik zijn allebei geboren in Arnhem. In de jaren tachtig zijn we verhuisd naar Eindhoven voor mijn werk bij Philips. Ik ben met een omweg hier in Brabant beland, door in mijn vroegere jeugd te immigreren naar Amerika.

Ik ben in Los Angeles opgegroeid en op mijn 22ste weer terug naar Nederland gekomen. Het buitenland blijft mij altijd aantrekken. Zo zijn we in de jaren negentig verhuisd naar Duitsland voor Philips. Terug in Nederland zijn we in Dommelen beland, een fijn dorp voor onze twee opgroeiende zonen. Daarna hebben we zes jaar in ‘big city’ Eindhoven gewoond, alles lekker dichtbij, voordat we naar het mooie Son en Breugel zijn ‘geïmmigreerd’.

Ik kom uit de technologie hoek en heb gewerkt bij Philips, ICT en de TU/e tot mijn 50ste. Daarna ben ik verder gegaan met een eigen bedrijf dat gebruiksvriendelijke computers maakte voor ouderen. Communicatie en multimedia interesseren mij het meeste, met mijn volgende bedrijf NovaText bied ik daarom vertalingen, websites en het technisch schrijven aan. Mijn belangstelling voor journalistiek komt door het werk bij Eindhoven News, een digitale krant voor internationals.

Vorig jaar ging het roer om en ben ik gestart met de deeltijdopleiding Journalistiek bij Fontys Tilburg. De thema’s die mij aanspreken zijn welzijn, veiligheid, technologie en rapportages van gezellige evenementen, daar kunt u mij op aanspreken. Ik wens iedereen een fijne zomervakantie.

Links naar het artikel:
Even voorstellen: Peter Marijnissen in de online versie
Even voorstellen: Peter Marijnissen in de digitale krant op pagina 17


Wandeling naar een gezondere levensstijl met de Nationale Diabetes Challenge

Son en Breugel – Diabetici kunnen hun gezondheid verbeteren door een actieve leefstijl. Om ze over de streep te trekken gaat de Nationale Diabetes Challenge (NDC) een wandeluitdaging houden. Vanaf 4 juni wordt er wekelijks een wandeling georganiseerd en in september afgesloten met een vierdaagse. De Lions Club Son en Breugel organiseert, in samenwerking met het Medisch Centrum De Linden, deze actie.

Redacteur: Peter Marijnissen

Bas van de Goor Foundation
Rick Busbridge van de Lions Club hoorde onlangs wat de ‘Bas van de Goor Foundation’ in Boxtel doet om mensen met Diabetes (suikerziekte) te helpen. Rick wilde dit naar Son en Breugel brengen. Daarom heeft de Lions Club het initiatief genomen om het hier voor het eerst te organiseren. Er wordt iedere week een wandeling en training gegeven voor een periode van 16 weken, met een vierdaagse afsluiting van 25 en 28 september. De doelgroep is mensen van alle leeftijden met diabetes, maar ook voor iedereen die de actie wil ondersteunen.

Stichting helpt diabeten
De Bas van de Goor Foundation heeft als doel de kwaliteit van leven voor mensen met diabetes te verbeteren door sport. Van de Goor is oud-volleyballer en Olympisch goud winnaar in 1996 en zelf diabeet. Meer bewegen en gezonde voeding zijn de eerste stappen die artsen aanraden voor mensen met diabetes type 2. Een actievere levensstijl kan diabetici helpen in het voorkomen of afbouwen van pillen en insuline. In Nederland waren er volgens het CBS in 2017 rond de 1.135.100 mensen bekend bij de huisarts als diabeet. In werkelijkheid zijn het er veel meer, omdat een kwart van de mensen met diabetes niet weet dat ze het hebben. Diabetes type 2 komt het meest voor maar is moeilijk herkenbaar, met symptomen zoals vermoeidheid en futloos zijn, vaak dorst en veel plassen, kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen.

Levensstijl veranderen
Het is voor veel mensen moeilijk om de eerste stap te zetten naar een nieuwe levensstijl, daarom wil de NDC dat lokale zorg en sport professionals wekelijks met mensen gaan wandelen. “Ons doel is om de drempel heel laag te houden, zodat diabetici zo kunnen instappen”, geeft Rick aan. “We hopen dat de deelnemers hun gezondheid verbeteren en dat ze in contact komen met mensen in dezelfde situatie. We willen in die 16 weken andere mensen erbij betrekken die advies kunnen geven over dieet, levensstijl, letselpreventie en voetgezondheid.” Het Medisch Centrum De Linden gaat aan de begeleiding meehelpen en deelnemers indelen in groepen op eigen niveau, zodat iedereen kan meedoen.

Voorkomen beter dan genezen
De Lions Club kiest om het zelf lokaal te organiseren. “Nu heb je mensen uit dezelfde omgeving bij elkaar, en willen we hier helpen om diabetes 2 op te heffen of voorkomen. Het mooie van dit is dat mensen lokaal iets met elkaar gaan doen. We hopen dat ze een netwerk krijgen en mensen dit zelf gaan oppakken.” In het voorbeeld in Boxtel heeft de NDC een actieve wandelgroep van acht mensen opgeleverd.

Deelnemers gezocht
De vierdaagse vindt plaats in Son en Breugel van woensdag 25 tot en met vrijdag 27 september. Op zaterdag 28 september wandelen alle deelnemers uit het land de laatste kilometers in Den Haag tijdens de NDC Festival. De eerste bijeenkomst is op dinsdag 4 juni om 16.30 uur bij het Medisch Centrum De Linden. Het hele traject kost vijf euro per deelnemer voor de wekelijkse trainingen, een T-shirt en deelname aan de vierdaagse in september. Inschrijven kan op de website: https://www.nationalediabeteschallenge.nl/wandelchallengesonenbreugel/

Links naar het artikel:
Wandelen naar een gezondere levensstijl met de Nationale Diabetes Challenge

reader op pagina 4


recorddeelname avond wandel 4-daagse


Veel overlast door eikenprocessierups


BOA’s vaker de ‘rijdende rechter’ van de buurt


Opening expositie ’75 jaar vrijheid’

Opening door de wethouder:

Korte sfeer video van expositie


Hangjongeren maken taxibushokjes Vlielandlaan onveilig


Sfeer video van Breugels Festijn Boergonische markt 2019:


Korte facebook video over boom kappen na storm:


Kerkvleermuizen krijgen een eigen toren


Woon-Wmo beurs ontdekken elleboogbegroeting


Basisscholen geven les op afstand


Alleen levensmiddelen te koop op markt


Makers4All helpt de zorg met 3D-printers


Vestzaktheater maakt van coronatijd een renovatietijd